Op 13 september heeft het kabinet-Schoof de Lelylijn gepresenteerd als een "prioritair project." De Initiatiefgroep Lelylijn verwelkomt deze erkenning als een belangrijke stap voorwaarts. Nu er brede politieke steun is, wordt er van het kabinet verwacht dat woorden omgezet worden in daden. Het is tijd om de Lelylijn daadwerkelijk te realiseren, ook als de kosten hoger uitvallen dan eerder verwacht.

Afgelopen vrijdag, 13 september, heeft het kabinet-Schoof zijn uitgebreide regeerprogramma gepresenteerd. In dit programma is de Lelylijn, de snelle spoorverbinding tussen de Randstad en Noord-Nederland, aangemerkt als een "prioritair project." Dit past bij de ambitie van het kabinet om de bereikbaarheid van de regio's, en Noord-Nederland in het bijzonder, te verbeteren.

Hoewel de onderzoeken naar de Lelylijn al eerder in gang waren gezet, bevestigt het regeerprogramma dat het kabinet vasthoudt aan de verdere ontwikkeling van deze spoorverbinding. Eind 2024 zal het kabinet, op basis van de onderzoeksresultaten, in overleg met de betrokken regio’s een vervolgopdracht formuleren. Staatssecretaris Chris Jansen, verantwoordelijk voor spoor, gaf eerder al aan: "Die Lelylijn gaan we nu echt aanleggen." De komende maanden zullen cruciaal zijn, met onder meer kostenramingen en resultaten van de voorkeursvariant van het tracé die worden verwacht.

De Initiatiefgroep Lelylijn is verheugd dat de Lelylijn nu een prominente plek heeft gekregen in het regeerprogramma en beschouwt de aanwijzing als prioritair project als een nieuwe stap richting de uiteindelijke realisatie. Het feit dat de Lelylijn in vrijwel alle verkiezingsprogramma’s van de laatste Tweede Kamerverkiezingen werd genoemd, onderstreept de brede politieke steun voor deze verbinding. Na zoveel verkiezingsprogramma’s die het belang van de regio benadrukken, is het nu tijd voor concrete actie. De hoop is dat de woorden eindelijk worden omgezet in daden.

Zelfs als de kosten aanmerkelijk hoger uitvallen dan eerder ingeschat, moeten we ervoor zorgen dat Noord-Nederland niet alleen op papier, maar ook in de praktijk wordt gesteund. Het is tijd om de regio de ondersteuning te geven die ze verdient en de beloftes om te zetten in échte actie. De Initiatiefgroep roept het kabinet op om niet alleen te praten over de toekomst van Noord-Nederland, maar om daadwerkelijk te handelen en de Lelylijn te realiseren.


De foto van premier Dick Schoof is gemaakt door Martijn Beekman.

Nieuwsoverzicht